maanantai 25. maaliskuuta 2013

syksy, vuodenajat ja pääsiäinen

Vuodenajat, niistä on aina vähän hankala kirjoitella ilman hämminkiä. Meidän syksy, suomen kevät, kevät, syksy, suomi, australia... Tänään keskustelu töissä koskien ensi talvea (KESÄ!)  ja kevättä (SYKSY!) meni suurinpiirtein näin: "Olisin kiinnostunut tekemään vuoroja myös respassa kesän jälkeen, ei kun talven, siis tulevien kuukausien jälkeen. Syksyllä siis. Australian syksyllä".

Mä oon aina ollut syksy ihminen niin kuin oon varmaan jo joskus kirjotellutkin. Mitä vuodenaikoihin tulee, syksy ja kesän jälkeinen viileys, tuoksut ja värit on ehkä ihaninta ikinä. Nyt minä, vuodenaikojen rakastaja, asun yhden vuodenajan alueella, ikuisessa kesässä.

Ikuinen kesä ei tietenkään voi kuulostaa pahalta oikestaan kenenkään korvissa (hiihtäjiä ei lasketa). Kun kuitenkin aletaan miettiä vuodenaikoja vähän pidemmälle niin ainakin mun mielestä ne rytmittää kivasti elämää. Odotetaan kevättä ja kesää, syksyä ja talvea. Entä sitten kun näitä ei ookkaan? Mitä sitten kun kaikki on lähestulkoon samaa vuoden ympäri. Kevät, kesä, syksy, talvi, joulu, juhannus ja pääsiäinen näyttää kaikki lähes samoilta vaikka niitä kaikkia vietetään ihan eri kalenterikuukausina. Tietenkin pieniä eroja on havaittavissa esim. lämpötilassa mutta esimerkiksi luonto on näyttänyt mun mielestä samalta siitä päivästä lähtien kun ollaan tultu, mitä nyt vähän on nurmikko ollut enemmän tai vähemmän vihreä.

Myös Australiassa on kuitenkin mahdollisuus nauttia vuodenajoista. Ainakin Melbournessa kerrotaan asuvan paljon suomalaisia just vuodenaikojen takia joten ei täälläkään ihan vuodenajattomiksi jäädä. Vuodenaikojen lisäksi oon kuullut myös paljon muuta positiivista tästä rennosta ja urbaanista kaupungista joten kiinnostus matkustaa sinne on suuri. Ehkäpä sitten jos Rikun kurssi mahdollistuu, se on nimittäin Melbournessa.

Meillä on nyt syksy. Päivisin syksyä ja sen tuloa ei ehkä huomaa sillä päivälämpötilat huitelee vieläkin lähes plus 30 asteessa mutta esimerkiksi aamuisin aurinko nousee varmaan lähes tuntia myöhemmin kuin kesäkuukausina. Päivän valoisa-aika on lyhempi täälläkin. Ehkä eniten näen syksyä just aamuissa. Aamu kuuden bootcampissa voi jo ihan hyvin pukeutua pitkiin trikoisiin ja pitkähihaseen kun kesällä sama ei olisi tullut mieleenkään, ei edes aamusta. Aamun raikas, vähän viileämpi ilma tuo mulle aina mieleen Rovaniemen syksyn mitä rakastin yli kaiken. On ihana vaan haistella ilmaa. Myös nurmikon aamukaste ja muut pienet asiat herättää tuttuja muistoja mihin on ihana kiinnittää huomiota.

Tällä ja ens viikolla juhlitaan pääsiäistä. Ensimmäinen pääsiäiseni jota juhlitaan syksyllä! Äiti innoissaan lähetti mulle sähköpostilla Pirkan uusia pääsiäis reseptejä. Miltä kuulostaa lämmin fetasalaatti, avocado- katkarapu salaatti, mango-sinihomejuustobroileri tai raikas sitruunamalja? Meillä on kotona juhlittu pääsiäistä aina jollain tasolla, ei kuitenkaan uskonnollisesti vaan ihan yhdessä olemisen ja kokoontumisen takia. Keltaiset lautaset ja pääsiäisaiheinen kattaus sekä tietenkin äitin pääsiäisreseptit on kuulunut perinteiseen pääsiäiseen.

Tänäkään pääsiäisenä ei jäädä kuitenkaan nälkäisiksi sillä ollaan nytkin saatu kutsu lammaspaistille Riston ja Pirjon luo. Voisin testata äitin lähettämiä reseptejä ja ottaa vastuun ainakin jälkkäristä. Lautasliinojakin vois ostaa mutta yhtä ilman pääsiäinen ei tule. Kuka arvaa? Tulppaanit on pakko olla. Mun mielestä niitä saa onneksi täältäkin. Nyt taidetaan kuitenkin jäädä ilman mämmiä, mun ykkös pääsiäisherkkua (kermalla ilman muuta)  mutta onneksi sitä voi pakastaa, pitääkin laittaa äitille viestiä että ostaa mulle pääsiäismämmit kesäksi!


Samppa teki just paljastuksen. Se ei oo ikinä maistanut mämmiä! Mitä?! Näyttää kuulemma liikaa kakalta, kuka sitä muka haluis syödä... Kakaltako muka? Tätä kun sais tarjota aussikavereille, aijjettä! Kakalta muka...
"In finland we eat shit on easter"

Ihanaa syksyä (Kevättä!). Nauttikaa oikeasta pääsiäisestä ja jo vähän sulaneesta asvaltista.





9 kommenttia:

  1. Moikka. Löysin sun blogin nyt vasta ja vaikuttaa, että teillä on siellä aivan mahtava meno ja kaikki hyvin. Loistavaa. Hei mun oiti kysästä siitä, kun Riku on nyt ilmeisesti menossa siihen kurssille, että saa rekisteröidyttyä sairaanhoitajaksi niin joutuuko hän itse maksamaan sen? Kuinka kallis se on ja onko kurssille vaikea päästä? Olen kovin kiinnostunut aiheesta kun tarkoituksena olisi itsekkin suunnata sinne ja rekisteröityä sh:ksi jos vain mahdollista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiva kun löysit meidät :) riku on luvannut kirjoitella jossain vaiheessa oman "ylimääräisen" päivityksen kurssi ja sairaanhoitaja-asiasta mutta tässä muutama vastaus sun kysymyksiin :) toivottavasti auttaa yhtään. Kurssi maksaa sii 10 000 aussidollaria mutta meidän ei tarvi maksaa kurssista vielä mitään vaan valtio maksaa sen ikään kuin opintolainana ja sitten joudutaan makseleen takaisin kun riku on työelämässä. eli käytännössä siis kurssi maksetaan ite. Tälle kurssille pääsy oli lottovoitto koska noi muut kurssit olisi ollut omakustanteisia heti alussa ja ei rahaa =ei kurssia.

      Ennen kun voit hakea kurssille niin pitää tehdä rekisteröinti (sairaanhoitajaksi) ja sitä kautta saada suosituskirjeen noille kursseille.. rikulla meni ensin puoli vuotta tän rekisterihomman käsittelemiseen ja sitten tuli postia että tervemenoa kurssille.

      ahpra (rekisteröintipaikka) päättää siis joudutko kurssille vai et. Riku on vastavalmistunut ja ollut töissä alle vuoden ennen tänne tuloa joten voi olla että monen vuoden työkokemuksella sitä ei ehkä tarvisi mutta kaikki arvioidaan erikseen. ennenhän suomalaiset ei oo joutunu tekeen näitä kursseja mutta nyt on kaikki laitettu ikään kuin samalle viivalle..

      toivottavasti näistä oli jotain apua. koska sulla olis aikomus tulla ja mihin päin oisit tulossa? :)tsemppiä!

      Poista
    2. Ihanaa ja kiitos kun jaksoit vastata. Jään innolla odottelemaan sellasta sh-postausta niin saan lisää infoa. Miksi kaikki pitää tehdä niin vaikeaksi siellä ja syrjiä hyviä ja motivoituneita työntekijöitä? En vain ymmärrä.
      Olen siis itekkin vasta valmistunut, mutta nyt suomessa töissä. Tarkoituksena olisi suunnata sinne ensi talvena kun on saatu matkakassaa koottua ja tarpeelliset kielikokeet ym tehtyä (+vähän työkokemusta.) Olen menossa ensi viikonloppuna tekemään IELTS:n kielikokeen ja juttelemaan Profcoon mahdollisista töistä. Sitten varmaan myös tietää tarkemmin aikataulusta ym paremmin

      En ole vielä tarkemmin miettinyt mihin suuntaisin, mutta jonnekkin itään varmasti. Poikaystäväni on britti ja hän on asunut siellä aikaisemmin ja nyt haluaa muuttaa sinne uudestaan ja siitä koko tämä idea ausseihin muutosta onkin alkanut. Niin hei sitä piti kysyä, että voiko rekisteröinnin aloittaa jo suomesta käsin vai vasta kun saapuu maahan?

      Poista
    3. Niin sitä piti vielä kysyä, että onko Riku löytänyt muuten hyvin töitä muilta aloilta? Onko hän nyt siellä WH-viisumilla?

      Poista
    4. käsittääkseni täällä on hirveen vaikea saada töitä tällä hetkellä, meillä on käyny vaan hyvä tuuri näiden kanssa. En oo varma miten WH viisumi toimii ton kurssin kanssa, jonkinlaiset viisumivaatimukset niillä on. jotenkin tuntuu että sillä ei ois edes mahdollista tehdä sitä mutta en tiedä siitä mitään.. Rikulla on permanent resident visa ja mulla on temporary spouse visa joten meidän viisumit on onneksi ihan kunnolliset ja mahdollistaa työnteon samalla tavalla kun aussikansalaisille. Riku on asunut täällä lapsena niin siksi sillä on tämä viisumi, seuraava onkin sitten kansalaisuus johon tähdätään! :)

      Poista
  2. Mulle on kanssa vuodenajat tosi tärkeät, nimenomaan rytmin kannalta ja on ihanaa nähdä miten luonto muuttuu! Melbourne on todella ihana kaupunki, olin siellä vaan 3 päivää mutta jotenkin se muistutti Helsinkiä..Ja siellä on tosiaan ne vuodenajat, olin siellä (aussi)keväällä ja muisutti Suomen huhtikuuta, eli ehdottomasti bucket listille reissu sinne :) Ja vaikka suomalainen oonkin niin musta toi mämmi näyttää kanssa aivan kakalta joten ei oo tullut maistettua :D Hauskaa pääsiäistä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ehdottomasti kannattaa mämmiä maistaa ja nimenomaan kermalla! :D

      Meillä onkin melbornen keikka edessä, kirjottelen myöhemmin tänään lisäpäivitystä asiasta :)

      Poista
  3. Mä aina haaveilen asumisesta jossain, missä olisi aina kesä. Oon niin kesäihminen ku voi vaan olla, jotenkin vaan herään sillon henkiin ja oon pirteä ja niin pois päin. Mutta sitten kun tarkemmin alan miettimään, niin emmä kyllä jaksais kesää 365 päivää vuodessa :D mutta esim. puolet vuodesta vois mun puolesta olla kesää! Haaveissa olisikin joskus asua jossain muutamia kuukausia, tai vuosi paikassa missä on aina kesä, ja katsoa miltä tuntuisi elää paikassa missä on kesä miltei koko ajan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eiks se oookkin aina vähän sillai että siitä haaveilee mitä ei sillä hetkellä ole :) ainakin musta tuntuu että mulla menee just näin. Kun ei oo talvea niin voi että kun se ois hienoa ja sitten kun on talvi niin voi hitsi kun tulis jo kesä :)

      Ei tää 365 aurinkoa vuodessa aina herkkua oo, aurinkorasvankin levittämiseen kyllästyy ;) mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla jos sellainen on haaveissa. suosittelen ehdottomasti. sitten osaa taas arvostaa syksyä ja talvea vähän enemmän. ihanaa pääsiäistä!

      Poista