keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Joulumuistelot ja Boxing day

Täällä ei näköjään turhaan laiskotella ja joulua juhlitaan tehokkaasti tasan se yks päivä ja jo seuraavana päivänä (26.12) ollaan ikään kuin back to basics. Suomessa 26.12 tunnetaan Tapaninpäivänä ja Australiassa tätä samaa päivää kutsutaan Boxing day:ksi. Olin aluksi vähän häkeltynyt kyseisestä nimityksestä (en tiennyt odottaako koko kansan nyrkkeilymatsia vai mitä) mutta onneksi sain mun aussikaverilta kelpo selityksen nimelle. Ennen vanhaan on Boxing day:na pakattu kaikki jouluruoan tähteet paketteihin, muovirasioihin, boxeihin, miten kukakin niitä nimittää, ja jaettu köyhemmille. Tästä siis nimi Boxing day.

Mikä saa ihmiset hulluiksi joulun jälkeen? No tietenkin alennusmyynnit! Boxing day on alennusmyyntien ensimmäinen päivä, jolloin ihmisiltä viedään vielä viimeisetkin rahat (jos jollain sattuu sitä siis vielä olemaan joulushoppailujen jälkeen.) Tiesin että tämä on hullua mutta siltikin se piti päästä myös ite kokemaan. Siinähän ne tunnit sitten menikin parkkipaikalla pyöriessä ja tungoksessa muita väistellessä. Koska kauppojen kassajonot oli niin pitkiä, ei käteen tältä reissulta jäänyt mitään. Pitäis vissiin useemmin mennä shoppailemaan tällasina päivinä.

Palataan hetkeksi jouluun ja päivissä taakse päin. Toivottavasti teillä kaikilla oli ihana ja rentouttava joulu! Meidän erilainen joulu meni kivasti ja kyllä se joulufiiliskin tais sieltä löytyä viimeistään silloin, kun sai ahtaa lautasen (ja mahan) täyteen oikeaa, suomalaista, jouluruokaa. Porkkanalaatikko, imelletty perunalaatikko ja kinkku maistui niin hyviltä. Toimii joka vuosi.


Lahjat jaettiin ja avattiin skypen välityksellä ja taas täytyy todeta se, miten mahtava juttu se onkaan. Mahdollistaa niin paljon asioita ja ilman sitä jäis monet tärkeät jutut näkemättä ja kuulematta. I feel so spoilt. Sain niin ihania lahjoja että oikestaan ei enää edes tehnyt mieli ostaa mitään Boxing day:n aleista vaan olla joskus tyytyväinen siihen mitä on.
Tässä kuva yhdestä joulun toivelahjasta. Zero Japan tea pot vie mun teen juomisen ihan uudelle tasolle.


Sekä aatto että joulupäivä vietettiin aussityyliin suurimmaksi osaksi rannalla. Täällä osataan ottaa rennosti ja pyhäpäivistä nautitaan täysillä. Joulun kunniaksi pukeuduttiin tonttulakkeihin mutta toimii myös aurinko suojana.



Mun ensimmäinen aussijoulu pääsi myös otsikoihin kun Iltasanomien toimittaja soitti tekeäkseen haastattelun erilaisesta joulusta. Meidän "Suomalaistytön australialainen joulu" -artikkeli ilmestyi netissä eilen ja sen jälkeen mun blogissa on vieraillut melkein 12.000 lukijaa! Tämä kaikki siis sinä aikana kun artikkeli on ollut julkaistuna. En tiedä moniko blogia on oikeasti lukenut, monet ovat ehkä käyneet avaamassa sivun vaan pelkästä mielenkiinnosta mutta oon saanut muutaman tosi mukavan viestin uusilta lukijoilta.

Mietin ihan tietoisesti sitä, julkaisisinko blogia haastattelussa mutta tulin siihen tulokseen, että jos erilainen joulu australiassa kiinnostaa, voi myös blogissa olla hyvää materiaalia tähän. Toivottavasti edes muutama näistä satunnaisista linkin avaajista on tullut jäädäkseen, mun mielestä on niin ihana kirjotella teille kaikille.

Tässä vielä tuo Iltasanomien sivuilta kopioitu haastattelu:

"Vuosi sitten kesällä avioituneet IS:n lukijat Laura ja Riku muuttivat viime kevään lopulla Australian Gold Coastille, Rikun lapsuuden seuduille - Lauralle joulu auringossa oli ensimmäinen laatuaan.
Seinäjoelta kotoisin oleva Laura tunnustautuu jouluihmiseksi.

- Ei tunnu kyllä joululle, kun lämpöäkin on täällä yli 30 astetta. Sanoinkin Rikulle tämän olevan sellainen bikinijoulu.

Haatajat ovat viettäneet joulua Rikun isän ja hänen vaimonsa kanssa. Myös Lauran paras ystävä Suomesta on vierailemassa maapallon toisella puolella.

- Vaikka olen jouluihminen, niin silti vasta eilen sain kiinni jouluntunteesta, kun söimme suomalaista jouluruokaa ja kuuntelimme Vesa-Matti Loirin ja Antti Tuiskun  joulumusiikkia.

Joulunvietossaan Laura ja Riku ovat halunneet yhdistää suomalaista ja paikallista joulutradiota toisiinsa.

- Peruslaatikkojen lisäksi meillä oli joulupöydässä rapuja ja hedelmiä. Se tuntui aika jännälle, Laura kertoo.

Australiassa joululahjat avataan vasta joulupäivän aamuna, kun herätessä joulupukki on tuonut ne muovikuusen alle.

- Siksi varmaan pukki on niin kova juttu täällä Australiassa, koska pukki ei käy kotona ja on harvinaisempaa muutenkin nähdä pukkia kuin Suomessa. Rikun perheen kanssa jaoimme lahjat paikallisen tavan mukaan joulupäivän aamuna ja osa lahjoista löytyi joulusukasta.

Laura halusi kuitenkin olla myös mukana oman perheensä joulunvietossa.

- Jaoimme Skypen välityksellä lahjat oman perheeni kanssa aattoiltana joulurauhan julistamisen jälkeen, vaikka yleensä tapana on ollut, että lahjat jaetaan aattoruokailun jälkeen. Aikaeron takia jouduimme aikaistamaan sitä, koska halusin olla läsnä siinä riemussa. En päässyt Kauneimpiin joululauluihin, joulukirkkoon enkä -saunaan, niin lahjojen jaosta en halunnut luopua.

Australiassa lapsesta asti kasvanut Riku on esitellyt vaimolleen paikallisia jouluperinteitä, joihin kuuluvat muun muassa Christmas Carolsit ja jouluvaloin koristeltujen talojen kiertäminen.

- Paikallisissa lehdissä on kilpailuja, joihin voi ilmoittaa oman talonsa mukaan. Sitten lehdissä kerrotaan, millaisia talojen jouluvalaistukset ovat ja mikä on paras reitti käydä autolla kiertämässä ja katsomassa ne, Laura Haataja kertoo."


Olo on kun julkkiksella.

Paljoa ei ehditä tässä palautella kun seuraava pyhä iskee päälle. Uuden vuoden suunnitelmat on vielä auki mutta mun mielestä ranta, piknik, ystävät ja ilotulitukset kuulostaa jo aika hyvältä suunnitelmalta.

Välipäivinä mennään sielläkin hulluksi. Varustautukaa taisteluasenteella ja treenatkaa kyynärpää -taktiikkaa.

6 kommenttia:

  1. Heips. Oli kiva piristys kun äitini löysi sun blogis mulle :) Olen itse muuttamassa Ausseihin Brisbaneen parin viikon päästä ja jännittää jo aikalailla :D Sun blogissa on ollut hyviä vinkkejä ja samoja asioitakin ollaan molemmat käyty läpi tän muuton yhteydessä. Jatkan lukemista ehdottomasti ja ties vaikka voitais törmätäkin :)
    Elle
    http://pinkispop.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Heip, pakko kommentoida blogiasi jonka virtuaaliset auringon säteet lämmittää mieltä näin vaan -11 päivänä :D Luin koko blogisi yhdeltä istumalta ja mukava lukea maailman menosta sielt puolt maailmaa :)Ystäväni aikoinaan maailman ympärimatkallaan rakastuivat australiaan ja olivat siellä pidemmän aikaa kuin suunnitelmiin kuului. Hyvää jatkoa teille ja jatkan blogisi lukemista jatkossakin. T:Niina Helsigistä

    VastaaPoista
  3. Minäkin löysin blogisi IS:n jutun kautta ja piti kyllä heti lukea läpi kaikki kirjoituksesi! Itsekin ausseissa sukulaisten luona käyneenä sinne aina ikävöi, ja juuri tällä tavalla sitä ikävää voi lieventää. Kiitos aivan mahtavasta blogistasi, toivottavasti jatkat samaan malliin tulevaisuudessakin! :)

    VastaaPoista
  4. Moikka kaima! :) Minäkin löysin blogin yhteisen tuttumme facebook-postauksen ja IS:n jutun kautta, ja sitten selattiinkin tätä jo innolla joulupäivän iltana sulhasen kanssa läpi. Ollaan menossa keväällä naimisiin ja syksyllä 2013 alkaa meidän oma Suuri Seikkailu: lähdetään n. 9 kuukaudeksi reissuun suuntana Australia ja Uusi-Seelanti, joten täältä löytyi heti paljon mielnkiintoista luettavaa! Laitettiin just eilen working holiday -viisumin hakuun ja tänä aamuna napsahti hyväksymisilmoitus sähköpostiin. Ei malttaisi odottaa! Jään siis innolla seuraamaan teidän oloa siellä, ja saatampa jossain vaiheessa kysellä vähän vinkkejäkin teiltä. Täytyy jossain vaiheessa laittaa omakin matkablogi pystyyn, jahka pääsee nyt ensin saattamaan tän hääblogiprojektin loppuun.

    Ai niin, meitä yhdistää hauskasti sekin, että mäkin oon opiskellut Rovaniemellä, vaikka en sieltä ookaan kotoisin, vaan Jyväskylästä. :)

    Hauskaa vuodenvaihdetta sinne Ausseihin! :)

    Terkuin Laura

    VastaaPoista
  5. Kiitos ihanista ja kannustavista viesteistä! :) ihana saada uusia lukijoita ja jakaa omia kokemuksia kaikkien hyödyksi/iloksi. Australiaan tulevat; meiltä saa aina vinkkejä mistä tahansa asiasta (jos vaan osataan vastata)joten laittakaa kysymyksiä ja omia ajatuksia vaan rohkeasti tulemaan. Me ollaan molemmat tällasia "sosiaalitapauksia" ja tutustutaan mielellämme uusiin ihmisiin joten ottakaa ihmeessä yhteyttä jos aussitapaaminen kiinnostaa :)

    xxx

    VastaaPoista
  6. Heippa vaan!

    Pakko kompata ylempiä kommentoijia, itsekin samaisen Iltsikan jutun kautta blogisi löysin ja tuli luettua myös yhdessä päivässä läpi, ei malttanut jättää kesken :) Vietin vuoden 2010-11 WH:lla Ausseissa ja nyt olen täällä takaisin (Cairns) rakkauden perässä. Työviisumia koitan järjestää itselleni, ja byrokratia ei tosiaan tässä maassa oo mitään herkkua :D Mutta aurinko ja lämpö ja letkeät ihmiset on! Mahtavaa oli seurata, miten oot päässyt oman alasi hommiin jo ja töitä riittää. Itsellä on työntekemistä ihan kamala ikävä! Turistiviisumilla olen siis täällä toistaiseksi. No ei muuta kuin tsemppiä ja kaikkea hyvää jatkoa, terkuin uusi lukijanne Rege :)

    VastaaPoista