keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Time for Cupcakes!

Testasin heti eilen saamaani Cupcake -reseptiä ja tein elämäni ensimmäiset oikeat cupcaket! Leipoessa tais mennä niin paljon taikinaa suuhun että valmiita cupcakeseja oli paljon kivempi koristella kun syödä. Nyt mulla on facebookissa vetämässä cupcake -kutsu koska ei saada syötyä noita mitenkään yksiksemme, sen verran makeita ovat, ainakin tuo voi-tomusokerikuorrute! Mansikka sopii täydellisesti koristeeksi! Nätti ja yksinkertainen eikä liian makea. Karkkikoristelulla nämä ois mun mielestä tosi makeita, ehkä liiankin.


Sain ohjeen Gold Coastilla omaa pientä cupcake -yritystään aloittelevalta Aine Waugh:ilta. Ainella on facebookissa myös omat Batter up- Custom designed cupcakes -sivut josta kannattaa käydä ettimässä lisäideoita muun muassa koristeluun. Tässä linkki Ainen cupcake -sivuille:  http://www.facebook.com/aine.batterupcupcakes  Thanks Aine!

Seuraavaksi Ainen perus vanilja cupcake -ohje. Huomatkaa että toisin kuin Suomessa,  Australiassa kaikki mitat ilmoitetaan aina kupeissa (1 cup = 250 ml eli yks muumimuki)

Leivontahommia

Silikoniset cupcake -vuoat

Ainekset 12-16 cupcakeen: (Ainen ohjeessa oli 12 mutta meillä niitä tuli 16 koska silikoniset vuoat oli vähän pienempiä..)

(Nyt tarkkana erityisesti tämän ekan kohdan kanssa! Ausseissa leipomiseen käytetään "self raising flouria" eli jauhoseosta johon on lisätty jo valmiiksi leivinjauhe yms. Mä en siis tiedä miten leivinjauhe tulee annostella siellä mutta löysin netin leivontafoorumilta ohjeen jossa kerrotaan näin:  lisätään 1 tl leivinjauhetta ja hiven (n. 1/3 tl) suolaa 2 dl§ Puolikarkeita- tai Erikoisvehnäjauhoja kohden.)

3/4 kuppia "self raising flour" 
2/3 kuppia jauhoja (mitä jauhoja leipomiseen yleensä laitetaan.. Meillä ihan perus "plain flour")
125g pehmeää voita, ei sulanutta
1 kuppi sokeria (Ohjeessa caster sugar joka on tosi hienoa sokeria mutta mun mielestä samaa sokeria kun hienosokeri)
2 kananmunaa
125 ml maitoa
1/2 teelusikkaa vanilja esanssia (Ohjeessa oli myös vaniljatanko -pastaa mutta mä käytin vain esanssia. Luulen että vaniljasokeri sopii myös yhtä hyvin.)

1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Kiertoilmalla riittää 160 astetta.
2. Sekoita jauhot keskenään
3. Vatkaa pehmennyt voi "vaahdoksi" erillisessä kulhossa sähkövatkaimella. Varovasti lisää sokeri ja sekoita kunnes vaahtoa.
4. Lisää voi-sokeriseokseen vaniljaesanssi (tai /plus vaniljasokeri) ja munat yksi kerrallaan, välillä sekoittaen.
5. Lisää jauhot ja maito vuorotellen vähän kerrallaan ja aina välillä sekoittaen kunnes seos on tasaista. Nyt pohjan taikina on valmis!
6. Lusikoi taikina cupcakes -vuokiin niin että ne täyttyy 3/4. (Mulla on silikonisia jotka voi laittaa suoraan uuniin ilman erillistä reiällistä cupcake -vuokaa. Koska taikinaa tuli niin paljon, jouduin ottamaan käyttöön myös paperiset vuoat mutta ilman tätä uunivuokaa ja ainakin mulla ne paperiset levisi aika suuriksi paistuessaan. Jos ois vuoka mihin ne voi laittaa niin niistä tulis varmaan nätimpiä koska ne ei pääsis leviämään..)
7. Anna paistua uunissa 20-25 minuuttia kunnes ne saavat kauniin kullanruskean värin.
8. Poista uunista. Anna jäähtyä 5 minuuttia vuoassa( jos käytit vuokaa) ja sen jälkeen poista vuoasta ja anna jäähtyä kunnolla.

Jäähtymässä. Tässä voitte nähdä miten isoiksi ne paisui paperisessa vuoassa ilman vuokaa...vrt. silikoniset.


Kuorrutus: (en enää yhtään ihmettele miksi se oli niin hyvää...)

250 g pehmennettyä voita, ei sulaa.
4 kuppia tomusokeria.
Jos haluaa voi tähän lisätä vielä esim. vaniljasokeria tai esanssia mutta mä en enää laittanut koska sitä tuli jo pohjaan enkä halunnut liian vaniljaista. 
(Mä mietin että tähän vois sopia kivasti myös maustamaton sulatejuusto, vähän porkkanakakun tyyliin. Sitten se ei oisi ehkä niin pelkkää sokeria. En oo testannut enkä tiedä miten se käyttäytyy pursotettuna, pysyykö yhtä hyvin kasassa/pitääkö muotonsa mutta sitäkin kannattaa kokeilla.)


Vatkaa voi. Lisää tomusokeria 1/2 kuppia kerralla, välillä sekoittaen. Pursota kuorrute jäähtyneiden cupcakesejen päälle ja koristele mansikalla! 

Vinkki! Jos teet nämä valmiiksi edellisenä iltana, kannattaa säilöä jääkaapissa ja ottaa "sulamaan" ennen tarjoilua niin, että kuorrute pääsee pehmenemään ennen tarjoilua. 
Mietittiin Rikun kanssa että Mariannen makuiset cupcaket vois olla aivan ihania! Joku voi testata meidän puolesta ja laittaa pohjataikinan sekaan Marianne -rouhetta ja koristella kuorrutteen sillä. Tai sitten toinen vaihtoehto on lähettää ne Mariannet meille :)

Mansikka on täydellinen!Mä "siivutin" sen niin että se jäi vielä ehjäksi toisesta päästä.


 Tsemppiä leipomuksille!





1 kommentti:

  1. Ihanan kuulosia ja näköisiä! Suosittelen laittamaan mainitsemaas Philadelphiaa kuorrutuksen joukkoon, porkkanakakun kuorrutus sopii kaikkeen. Oon maustanu sen limellä, sitruunalla, vadelmalla, salmiakilla ym. Terkkuja paljon täältä.

    VastaaPoista