Uutena sushin rakastajana pääsin tänään itse mestarin oppiin. Oon jo muutaman viikon ehdotellut Rikun isälle sushi -treffejä ja tänään se on tapahtunut; musta on tehty sushikuningatar. Taas varoitus sushin ystäville; ei kannata lukea tämän pidemmälle, eikä ainakaan kattoo kuvia = varma sushinälkä.
Oon ollut hirveen varovainen siitä mistä ostan sushini koska kuulemma joka paikassa on oma tyylinsä tehdä sushi ja siksi oon halunnut syödä vaan ite hyväksi todettua. Oon ollut lähes uskollinen mun ensimmäiselle sushi -takeaway kioskille mutta viimeaikoina oon uskaltautunut laajentamaan reviiriä myös kolmeen muuhun sushi -ravintolaan ja täytyy sanoa että mun mielestä se on ollut lähes yhtä hyvää joka paikassa.
Entäs kotisushi sitten? Voiko se maistua samalta, onko se hyvää, eihän me olla japanilaisia... Voi taivas miten hyvää! Mun lemppari oli tänään kananmuna-avocado sushi joka saattaa kuulostaa ehkä ei niin hyvältä mutta oli oikeesti niin nami. Se oli mun ensimmäinen kananmunaa sisältävä sushi ja ihmettelinkin kananmunaa täytteenä mutta kuulemma Japanissa se on loppujen lopuksi vissiinkin aika yleinen sushi täyte/ sushin kaveri.
Kuvattiin pieni kuvasarja mun ensimmäisen sushirullan tekemisestä. Tervetuloa Lauran sushikurssille!
Seuraavaksi hommiin! En tiedä mikä tuon sushi -työkalun oikea nimi on mutta sanottakoon sitä vaikka sushi -rullaksi. Rullan päälle laitetaan merilevä -levy jota ei mun yllätyksekseni käsitelty mitenkään. Olin varma että ne laitetaan "likoon" vähän samaan tyyliin kuin liivatelehdet mutta taas miinus mulle.
Seuraavaksi riisiä. Sitä piti laittaa alareunasta vähän yli puolen välin tasaisesti reunoihin saakka. Riisi kuuluu asetella merilevän päälle kevyesti ilman painelua tai muuta runttaamista. Taas ois mulle tullut miinus. Kolmas miinus.
Täytteiden valinta oli parasta. Täytteet asetetaan riisin keskelle reunoja myöten. Ensimmäisessä kuvassa kylmäsavulohi-avocado-salaatti -täyte ja toisessa kuvassa tonnikala-avocado-salaatti -täyte. Gurun mukaan sushi keittiössä kuormasta syöminen on kiellettyä, sormien nuoleminen kuitenkin sallitaan!
Seuraavaksi vaikein osuus; sushin rullaus, johon tarvittiin jo mestarinkin apua. Ei otettu lähikuvaa kääntämisestä mutta nyt sushin alareuna käännetään riisin yläreunan kohtaan ja aloitetaan rullaus...Tämän enempää mä en osaa tätä avata.
Kun ollaan saatu sushi pakettiin, rullataan sushia käsien välissä ihan kevyesti painellen. Taaskaan ei runtata niin kuin ei riisi -kohdassakaan! Tämän jälkeen sushipötkö on valmis. Sushi kannattaa asettaa odottamaan leikkausta niin että saumakohta jää alas päin. Samalla myös merilevä imee kosteutta riisistä ja täytteistä.
Lähes täydellisiä |
Pirjon tekemät Nigirit |
Ready to eat? |
Kiitos Risto ja Pirjo!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti